Tillbaka till alla evenemang

Adam Forkelid på Ktvå – Uppsala Jazz club

Adam Forkelid 1st Movement

2021 släppte Adam plattan ”1st Movement”, som var den första med hans nya kvartett tillsammans med stjärngitarristen Carl Mörner Ringström samt radarparet Daniel Fredriksson på trummor och Niklas Fernqvist på bas. Den fick stor uppmärksamhet för gruppens unika sound och för Adams starka och fantasifulla kompositioner, där han hämtar inspiration från allt från Chopin och Satie till Chick Corea, och den utnämndes av flera till en av årets bästa jazzskivor, bland annat i P1 Kultur.

Samspelet mellan gitarr och piano är centralt och soundet placerar sig i gränslandet mellan elektriskt och akustiskt. Som DN:s Johannes Cornell utryckte det: ”Med en gnutta hederlig elektricitet lyckas de rentav tillföra en hel dimension.”

I maj släpps kvartettens andra platta ”Turning Point” och på denna tar Adam och bandet musiken ännu ett steg vidare.

Adam Forkelid, piano
Carl Mörner Ringström, gitarr
Niklas Fernqvist, bas
Daniel Fredriksson, trummor

Om ”1st Movement”:

”Adam Forkelid har länge varit en av Sveriges främsta pianister” (Lennart Götesson, Dala-Demokraten).

”Här bevisar Forkelid att han också är en kompositör av rang, åtta spännande och varierande stycken som gör att man bara vill ha mer.”
”Lägg därtill en gitarrist i världsklass, det Carl Mörner Ringström inte kan spela är inte värt att lyssna till.” (Nils Ågren, 7an).

”På vei til noe stort.” (Tor Hammerø, Nettavisen)

”Adam Forkelid skriver i häftet att allt föll på plats med den här kvartetten och det är bara att hålla med. Rekommenderas varmt.” (Andreas Lagercrantz, Lira)

”Jazz med hjärta och hjärna av en lysande pianist och kompositör.” (Märet Öman, Sveriges Radio)

Kommande evenemang